IDEES D’INTERÈS SOBRE EL VALOR NUTRICIONAL DE LA CARN

Les plantes són una de les fons de minerals i vitamines més importants que trobem a la natura. El que passa és que en molts casos es difícil tenir un aport de les quantitats suficients d’aquests nutrients a partir només de vegetals (sobretot per a nens, persones convalescents o en un estat d’estres important i persones grans). Per això és important disposar d’aliments més rics on tots aquests nutrients estiguin més concentrats.

Els animals actuen com a acumuladors de tot allò que va rebent al llarg de la seva vida. Per això, si l’animal ha viscut en un entorn poc sa i amb el seu menjar ha rebut pesticides, herbicides, hormones, antibiòtics, …. quan ens el mengem estem reben nosaltres també tots aquests productes. Pel contrari, si ha rebut una alimentació sana i equilibrada ens aportarà uns nivells alts de nutrients a la nostra dieta.

Els animals acumulen principalment a les visceres (especialment el fetge) i el greix. Per això, si l’animal ha estat criat amb una dieta poc sana tot això s’haurà acumulat al seu fetxe i greixos, i aquestes seran les parts menys recomanables de menjar. En canvi si l’animal ha rebut aliments sans i rics en minerals i vitamines, al seu fetge i els seus greixos són les parts que ens aporten un valor nutricional més alt.

Per a que l’animal pugui acumular nutrients de qualitat ha de pode accedir a ells i durant el temps suficient per a acumular-los. Això ho aconseguirem amb animals que hagin crescut a l’aire lliure, amb contacte amb el sol i amb accés a una pastura fresca de qualitat. A més, l’anima ha de tenir un creixement lent que li doni el temps suficient per acumular-los.

A Planeses fem animals de pastura. Els animals, a partir de les 5 setmanes, es crien en un prat. Els animals obtenen una part important de la seva dieta del prat (herbes i insectes). Aquesta alimentació es completa amb l’aport de diferents grans d’origen ecològic i local. Els nostres animals creixen lentament fins als 4 – 5 mesos quan arriben al pés adequat.

Els animals són la eina principal per a tenir una pastura de qualitat. Si els pollastres pastures en patis fixes al poc temps s’hauran menjat tota l’herba i el que tindrem és un descampat. Per a mantenir un prat de qualitat els animals s’han de bellugar de manera continuada. A Planeses belluguem els nostres animals a un tros nou de prat cada 1-3 dies. Els animals no tornen al mateix tros de prat fins al cap de 60 dies.

La majoria dels pollastres ecològics que trobareu al mercat es crien en patis fixes i els animals no poden disposar d’una pastura nova de qualitat a diari. L’alimentació d’aquests animals es basa exclusivament en pinsos ecològics formulats en base a la soja, que donen un creixement força ràpid. Normalment els animals es sacrifiquen al voltant dels 3 mesos. Tot i que és un pollastre que no acumula tòxics, en aquestes condicions d’alimentació i creixement semi-ràpid l’animal tampoc té l’oportunitat d’acumular els minerals, les vitamines i els olis esencials que obté quan pastura durant un temps llarg en un prat.